ekscest

We love movies and would never hurt one.

The Will to Power-Nap

Objavil ekscest, dne 20.10.2009

Oh, the antivegetative, antivegetarian bias of Aristotle’s ethics.

“Of the irrational element one division seems to be widely distributed, and vegetative in its nature, I mean that which causes nutrition and growth; for it is this kind of power of the soul that one must assign to all nurslings and to embryos, and this same power to fullgrown creatures; this is more reasonable than to assign some different power to them. Now the excellence of this seems to be common to all species and not specifically human; for this part or faculty seems to function most in sleep, while goodness and badness are least manifest in sleep (whence comes the saying that the happy are not better off than the wretched for half their lives; and this happens naturally enough, since sleep is an inactivity of the soul in that respect in which it is called good or bad), unless perhaps to a small extent some of the movements actually penetrate to the soul, and in this respect the dreams of good men are better than those of ordinary people. Enough of this subject, however; let us leave the nutritive faculty alone, since it has by its nature no share in human excellence.”

***

“Nerazumski del duše se odraža v dvojem: po eni strani v tem, kar je splošno in vegetativne narave, hočem reči, kar je vzrok hranjenja in rasti. To sposobnost lahko zasledimo v vseh hranjenih bitjih, tako v embrionalnem kot v zrelem stadiju, in sicer verjetneje kot katero koli drugo lastnost. Ta sposobnost je skupna vsem bitjem in ni specifično človeška. Zdi se, da je ta del duše in ta sposobnost najbolj dejavna v spanju, torej ravno tedaj, ko je najteže razločevati dobrega človeka od slabega. Zato tudi pravijo, da se pol življenja srečneži v ničemer ne razlikujejo od nesrečnežev; in ta trditev je utemeljena, saj spanje pomeni popolno nedejavnost duše, namreč nedejavnost duše, kolikor je le-ta lahko plemenita ali slaba. Edini razloček je v tem, da nekatera dejanja vendarle vplivajo tudi na spanje, in da so zato sanje plemenitih ljudi lepše kot sanje povprečnežev. Toda dovolj o tem! Pustimo vegetativno stran duše, ki ni deležna človeške vrline!”

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !